Figyelem!

A weboldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben fordulj szakorvoshoz!

Kövess minket Facebook-on

Akikkel együtt dolgozunk:

Köszönjük támogatásukat:

Hasmenés

Hasmenés


A hasmenés egy rendkívül kellemetlen mellékhatása a kezeléseknek. Okozhatják a kemoterápiás szerek is, de legtöbbször a beleket érintő besugárzás következtében lép fel. A gyakori, hosszú ideig tartó hasmenés nem csak fogyást eredményezhet, hanem az ásványi anyagok és vitaminok hiányához is vezethet.  Nagyon fontos a folyadék megfelelő pótlása, hogy elkerüljük a kiszáradást. Célszerű izotóniás sportitalokkal adni a betegnek, melyekben van magnézium, kálium és nátrium.

  • Hasmenéses időszakban mindenképpen kerülni kell a teljes kiőrlésű ételek fogyasztását, hogy ne terheljük tovább a beleket.
  • Bizonyos ételekkel nagyon jól enyhíthető vagy akár meg is előzhető a kialakulása. Ilyen a fehér kenyér, kétszersült, tészta, rizs, párolt cukkíni, gomba, spárga, és sárgarépa. Nagyon hatásos lehet az almakompót, vagy a banánturmix.


Folyadékvesztés kezelése


A kemoterápia és bizonyos esetekben a sugárterápia mellékhatásaként gyakran lép
fel hányás, hasmenés. Ilyenkor a szervezet nagy mennyiségű folyadékot veszít, ezzel együtt sok ásványi anyagot is, melyek nagyon fontosak a szervezet megfelelő
működéséhez. Sokszor már tünetei is lehetnek, ha ezekből az anyagokból hiány lép
fel, ilyen például a lábgörcs, szédülés, gyengeség. Ebben az esetben minél gyorsabban pótolni kell az elveszett ásványi anyagokat.
Mivel folyadék bevitelére amúgy is szükség van, érdemes ilyenkor izotóniás sportitalokat fogyasztania a betegnek, amiben vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben megtalálhatók, így gyorsan orvosolhatják a problémát.

 

Tejérzékenység


Bizonyos esetekben a kezelések hatására a gyomor és bélrendszer rendkívül érzékennyé válhat, mint például a medence besugárzása, vagy néhány kemoterápiás szer. Ezekben az esetekben bizonyos ételek irritációt válthatnak ki. Leggyakrabban ilyen problémát a tej és a tejtermékek okozhatnak, aminek tünetei az étel elfogyasztása után fellépő görcsös fájdalom, súlyos hasmenés. Érdemes már a kezelések elkezdésével egy időben átállni a laktózmentes termékek fogyasztására, így megelőzhető a komolyabb mellékhatások kialakulása, de a már kialakult érzékenység esetén is alkalmazhatók ezek a termékek. Ma már a nagyobb áruházakban nem csak laktózmentes tejet, hanem tejfölt és joghurtot is lehet kapni, amik az ételek felkészítéséhez is felhasználhatók. Amennyiben így sem szűnnek a tünetek, érdemes a kezelések ideje alatt minden tejterméket, még a laktózmentes is kizárni az étkezésből.

Honlap készítés