Szűrési módszerek

Hazánkban évente nagyjából 9000 új vastag- és végbélrákos betegről lehet tudni, és sajnos több ezren halnak meg a betegség következtében, sokan közülük a késői diagnózis miatt.
Ez rendkívül magas szám, ha figyelembe vesszük, hogy ez az egyik legjobban megelőzhető és szűrhető daganatos betegség. Az időben felfedezett betegségek nagy része ma már gyógyítható.

Tudtad, hogy már rákmegelőző állapotban felfedezhető?
A betegség körülbelül 90%-ban a vastagbél falán nővő polipokból alakul ki. Ezeket a kinövéseket nevezzük rákmegelőző állapotnak, amit célszerű minél előbb eltávolítani, hogy megelőzhessük a rosszindulatúvá alakulását.

Mik a tünetei?
A vastag- és végbélrák kialakulása nagyon hosszú folyamat, akár 10-15 évig is eltarthat, mire megjelennek a jelei, azonban ezek a tünetek sem egyértelműek, sok más emésztőszervi betegségre utalhatnak. Tünetek lehetnek a megváltozott székelési szokás, szorulás és hasmenés váltakozása, puffadás, és hasi fájdalom. Előrehaladott betegség esetén véres széklet és fogyás.

Mikor kell elkezdeni a szűrővizsgálatokat?
Ötven éves kor felett mindenkinek ajánlott. Bizonyos esetekben, ha a családban korábban előfordult már vastagbélpolip vagy -daganat, akkor már fiatalabb korban is érdemes elvégeztetni.

Bár kevésbé ismert, a betegség szűrésére több lehetőség is rendelkezésünkre áll:


Székletvérteszt

Egyszerű, könnyen, akár háziorvosi beutalóval, vagy otthon is elvégezhető módszer. Lényege, hogy a székletben megjelenő, szemmel nem látható vért mutatja ki, ami származhat daganatból vagy polipból. Évente ajánlott elvégezni (3 egymást követő alkalommal).

Előnye:
gyors, egyszerű, otthon is elvégezhető
Hátránya:
mivel a székletbe a tápcsatorna egész hosszában kerülhet vér, például fogínyvérzés vagy aranyér miatt is, a pozitív eredmény NEM jelent egyértelmű daganatos megbetegedést. Ebben az esetben további vizsgálatokra van szükség.

Háziorvosi beutalóval:
ingyenes
Gyógyszertárban, drogériában:
900-1200 ft.


Enzimes vastagbéldaganat szűrés

Az előzőhöz hasonló, azonban ebben az esetben a ráksejtek által termelt enzimet keresik a székletben. A vizsgálatot a beküldött mintából egy speciális laborban végzik. Szintén évente ajánlott.

Előnye:
gyors, egyszerű, elég egyetlen alkalommal elvégezni évente
Hátránya:
az eredményt befolyásolhatják más betegségek

A teszt csomag és a vizsgálat ára:
13000-15000 ft.


Kolonoszkópia

Nem túl kellemes, azonban ez adja a legbiztosabb eredményt. Ha gyanús elváltozásokat találnak, azonnal lehetőség van mintavételre. Az eredményektől függően 5-10 évente szükséges a vizsgálatot elvégeztetni.

Előnye:
biztos eredmény
Hátránya:
kellemetlen

A vizsgálatot kérhetjük bódításban vagy altatásban is. Magánrendelésen:
40000 Ft-tól
Ha indokolt, tünetek esetén, beutalóval térítésmentes.

Webáruház készítés