Megelőzés, szűrés

A vastag- és végbél daganatos megbetegedések száma az utóbbi időben többszörösére nőtt. Ma már ez a második leggyakoribb daganatos halálok hazánkban. Évente kb. 9000 új beteget diagnosztizálnak, és nagyjából 5000-ren halnak meg a betegség miatt minden évben, ami nagyon elszomorító adat, hiszen ez egy rendkívül jól szűrhető daganat típus.

Kialakulásának oka nem pontosan ismert, de sok veszélyeztető tényezőt ismerünk. Nagy valószínűséggel a betegségek kialakulásában szerepe van a helytelen, rostszegény, zsír és kalóriadús étkezésnek, valamint a rákkeltő anyagok szervezetbe jutásának és a kevés mozgásnak. A vastagbél daganatok egy része családi halmozódást mutat, ami öröklött genetikai hajlamra utal. A vastag- és végbélrákos betegek többsége ötven év feletti, ezért ebben a korban már mindenkinél ajánlott elvégezni a szűrést. Ezen kívül vannak fokozottan veszélyeztetett csoportok, akiknél jóval előbb is előfordulhat a betegség. Ide tartoznak a gyulladásos-bélbetegek, a polipózis szindrómás családtagok, valamint akiknél korábban a családban nőgyógyászati, urológiai, emésztőszervi vagy vastagbél daganat fordult elő. Utóbbi esetben a szűrést javasolt tíz ével korábban elvégezni, mint ahány éves volt a családban előfordult legfiatalabb vastagbélrákos beteg.

A vastag- és végbél daganat a jól szűrhető ráktípusok közé tartozik, megfelelő vizsgálatokkal már a daganat megelőző állapot is hamar felismerhető. Ezek a bél felszínén lévő polipok, melyek a nyálkahártyából növekvő jóindulatú szövetszaporulatok. A vastagbélrákok körülbelül 90 százaléka ezekből alakul ki, azonban a polipok közül nem mindegyik alakul át rosszindulatúvá. Mivel nem lehet előre meghatározni melyik alakul át idővel, célszerű minden vastagbélpolipot eltávolítani. A vastagbélrák kialakulása nagyon hosszú folyamat, 10-15 évig is eltart mire tüneteket okoz, és még ilyenkor sem egyértelmű. A legtöbb tünete számtalan más emésztőszervi betegségre utalhat, épp ezért csak nagyon sokára diagnosztizálják a betegséget. Tünetei lehetnek a megváltozott székelési szokások, szorulás és hasmenés váltakozása, puffadás és hasi fájdalom. Fogyás vagy véres széklet már előrehaladott betegségre utal.

Megelőzhető?

A betegség kialakulásának okai még nem ismertek, de van néhány tényező, ami szerepet játszhat a  fojamatban. Bizonyos kutatások szerint nagy szerepe lehet benne a magas zsír és kalóriatartalú, rostszegény étrendnek, a dohányzásnak, az ételekben található tartósítószereknek, a sok alkohol fogyasztásának, és a kevés mozgással járó életmódnak. A betegség nagy része öröklött genetikai hajlam, ezért nagyon fontos tanulmányozni a családi kórtörténetet. Vannak átlagos és nagy kockázatú csoportok. Átlagos  kockázatú csoportba azok az 50 év felettiek tartoznak, akiknél más rizikófaktor nem áll fenn. Nagy kockázatnak vannak kitéve azok, akiknél korábban előfordult gyulladásos bélbetegség, vagy családjukban volt polipózis szindróma, nőgyógyászati, urológiai, emésztőszervi vagy vastagbél daganat. Ezekben az esetekben  érdemes a szűrést 10 évvel korábban elkezdeni, mint amennyi idős volt a családban a legfiatalabb beteg.

Fontos lenne a szűrés! Az időben elvégzett szűrővizsgálatok, bár nem túl kellemesek, akár életet is menthetnek. A szűrővizsgálatok lényege, hogy idejében felismerjék a rákmegelőző állapotokat, vagy a tüneteket még nem okozó korai stádiumban lévő daganatokat, hiszen ez egy nagyon könnyen  és hamar felismerhető, gyógyítható betegség.

 

Szűrési módszerek

Letölthető anyagok

 

Webáruház készítés