Emésztőszervi problémák

Hányinger, hányás

A kezelések hatására fellépő hányinger vagy hányás nagyon megkeserítheti a beteg mindennapjait. Hányinger esetén csökkenhet az étvágy, aminek az oka főleg a hányástól való félelem, hányás esetén pedig csökken a tápanyagok felvétele is, amit azonnal pótolni kell megfelelő folyadékpótlással.

 • Ebben az esetben könnyű ételek fogyasztása javasolt, mint például keksz,
  joghurt, főtt burgonya, rizs vagy sült csirke, amik nem viselik meg a gyomrot.
 • Inkább kevesebb fűszert használjunk az ételek elkészítésekor, mert a túl sok fűszer, a sok zsír, vagy a nagyon édes étel erősítheti a tüneteket.
 • Ha a hányinger és a hányás mellett egyáltalán nem tud a beteg enni, akkor a fő étkezések pótlására használhatunk ízesített tápszereket. Segítségükkel megfelelő mennyiségű, és minőségű tápanyag tud a szervezetbe jutni, így megelőzhetjük a nagyfokú fogyást.
 • A hideg, tejes vagy joghurtos turmixok nagyon jól enyhíthetik a tüneteket, és tápanyagokban is gazdagok.
 • Nagyon hatékony segítség lehet a gyömbér. Az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A hányinger mellett a hasmenés kezelésében is rendkívül jó hatású. Nem csak gyomornyugtató hatású, de a bélgörcsöket is gyorsan és kíméletesen tudja orvosolni. Az ételekhez fűszerként adva, vagy teaként segít megakadályozni a bélgázok kialakulását is.

 

Étvágytalanság


Az egyik legnehezebben kezelhető mellékhatása a kezeléseknek, az étvágytalanság. Sajnos ezen a problémán nem igazán lehet gyógyszerekkel segíteni, ehhez a beteg akaratereje és némi ügyesség is kell.

 • A sok étel látványa még inkább elveszi a kedvet az evéstől, ha már valakinek amúgy sincs étvágya. Egyszerre inkább csak kis adagokat tegyünk egy nagyobb tányérra. Sokkal vonzóbb, ha csak pár falatot kell lenyomni, mint egy magpakolt tányér látványa.
 • Próbáljunk ki az eddigiektől eltérő fűszerezést. A terápiák alatt gyakran megváltozik az ízérzékelés, és előfordulhat, hogy ha eddig szerette a fűszeres ételeket, most kimondottan irtózik tőlük, pedig megenné, ha enyhébb lenne az ízesítése.
 • A folyékony táplálékok állaguknak köszönhetően nem feltétlenül minősülnek evésnek, így sokszor inkább fogyasztanak valami folyékonyat a szilárd ételek helyett. Adhatunk direkt erre a célra készülő speciális tápszereket, melyekkel akár teljes étkezéseket is pótolhatunk.
 • Hatásosak lehetnek a hideg turmixok, joghurtok vagy jégkrémek is.
 • Előfordul, hogy a beteg megéhezik egy kicsit, de ha készítenie kell az ételt, akkor elmegy a kedve tőle. Jó, ha mindig van elérhető helyen valamilyen rágcsálni való, amit bármikor lehet csipegetni. Nagyon egészségesek a különböző aszalt gyümölcsök, mint a vörös és fekete áfonya, a cseresznye és a meggy.

 

Hasmenés


A hasmenés egy rendkívül kellemetlen mellékhatása a kezeléseknek. Okozhatják a kemoterápiás szerek is, de legtöbbször a beleket érintő besugárzás következtében lép fel. A gyakori, hosszú ideig tartó hasmenés nem csak fogyást eredményezhet, hanem az ásványi anyagok és vitaminok hiányához is vezethet.  Nagyon fontos a folyadék megfelelő pótlása, hogy elkerüljük a kiszáradást. Célszerű izotóniás sportitalokkal adni a betegnek, melyekben van magnézium, kálium és nátrium.

 • Hasmenéses időszakban mindenképpen kerülni kell a teljes kiőrlésű ételek fogyasztását, hogy ne terheljük tovább a beleket.
 • Bizonyos ételekkel nagyon jól enyhíthető vagy akár meg is előzhető a kialakulása. Ilyen a fehér kenyér, kétszersült, tészta, rizs, párolt cukkíni, gomba, spárga, és sárgarépa. Nagyon hatásos lehet az almakompót, vagy a banánturmix.


Folyadékvesztés kezelése


A kemoterápia és bizonyos esetekben a sugárterápia mellékhatásaként gyakran lép
fel hányás, hasmenés. Ilyenkor a szervezet nagy mennyiségű folyadékot veszít, ezzel együtt sok ásványi anyagot is, melyek nagyon fontosak a szervezet megfelelő
működéséhez. Sokszor már tünetei is lehetnek, ha ezekből az anyagokból hiány lép
fel, ilyen például a lábgörcs, szédülés, gyengeség. Ebben az esetben minél gyorsabban pótolni kell az elveszett ásványi anyagokat.
Mivel folyadék bevitelére amúgy is szükség van, érdemes ilyenkor izotóniás sportitalokat fogyasztania a betegnek, amiben vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben megtalálhatók, így gyorsan orvosolhatják a problémát.

 

Tejérzékenység


Bizonyos esetekben a kezelések hatására a gyomor és bélrendszer rendkívül érzékennyé válhat, mint például a medence besugárzása, vagy néhány kemoterápiás szer. Ezekben az esetekben bizonyos ételek irritációt válthatnak ki. Leggyakrabban ilyen problémát a tej és a tejtermékek okozhatnak, aminek tünetei az étel elfogyasztása után fellépő görcsös fájdalom, súlyos hasmenés. Érdemes már a kezelések elkezdésével egy időben átállni a laktózmentes termékek fogyasztására, így megelőzhető a komolyabb mellékhatások kialakulása, de a már kialakult érzékenység esetén is alkalmazhatók ezek a termékek. Ma már a nagyobb áruházakban nem csak laktózmentes tejet, hanem tejfölt és joghurtot is lehet kapni, amik az ételek felkészítéséhez is felhasználhatók. Amennyiben így sem szűnnek a tünetek, érdemes a kezelések ideje alatt minden tejterméket, még a laktózmentes is kizárni az étkezésből.

Webáruház készítés