Bőr problémák

Bőr és köröm problémák

Egyes daganatellenes szerek alkalmazásakor bőr- és körömproblémák is jelentkezhetnek. Ezek lehetnek pirosság, kiütések, viszketés, hámlás, a köröm sáragása, töredezése, esetleg vonalkák megjelenése a felszínén. A legnagyobb problémát a bőr szárazsága jelenti, ami később a berepedéshez, végül pedig kisebesedéshez vezet. Ez a probléma leginkább az ujjak végét és a talpat érinti. A bőr berepedése és sebesedése nagy fájdalommal járhat, ami akár az olyan
egyszerű dolgok elvégzésében is akadályt jelenthet, mint a cipő befűzése, vagy a toll megfogása.

 • Ha ilyen tünetek jelentkeznek jobb kerülni a hosszú, forró fürdőt és a szárító hatású  fürdőkészítményeket.
 • Ajánlatos inkább speciális betegfürdetőt, vagy gyógyhatású szappant használni, melyek kíméletesen tisztítják a bőrt.
 • Fürdés után minden alkalommal kenjük be a problémás bőrterületet ápolókrémmel.
 • Ha a kezelésnél felmerül az ilyen mellékhatás lehetősége, érdemes már előre elkezdeni a bőr megfelelő ápolását. Intenzív bőrápoló krémmel és körömápoló olaj használatával enyhíthető a kéz és a körömágy kiszáradása, valamint a köröm erős töredezése. Ha a tünetek súlyosbodnak, és fájdalmas sebek kezdenek megjelenni, naponta többször alkalmazott hámosító krémmel segíthetjük a bőr folyamatos regenerálódását.

Bizonyos kezelések esetén nem csak a bőr kiszáradásával kell számolnunk, hanem aknék, pattanások is megjelenhetnek. Ezek megfelelő kezelés nélkül elfertőződhetnek, ami a beteg súlyos állapotromlásához vezethet.

Ápolókrém házilag: 1 teáskanál zabpehely, 1 dl meleg víz, 1 dl
szőlőmagolaj, 1 dl mandulaolaj, 1 dl kókuszolaj, 1 teáskanál méhviasz (sárga), 1 dl aloe vera (tiszta)


Először a zabpelyhet daráld le, majd tedd az egy dl meleg vízbe, kevergesd, hagyd állni. Ez alatt a kókuszolajban melegítsd fel a méhviaszt. Ha ez is kész, akkor az egészet minden összetevővel együtt alaposan turmixold össze. Ha túl sűrű egy kis langyos vízzel higítható. Hűtőben napokig tárolható, mielőtt használnád, tedd ki szobahőmérsékletre, hogy ne legyen fagyos.

Bőrápolás sugárkezelés alatt


A sugárkezelésnek kitett bőrfelület kipirosodhat, begyulladhat, pont úgy, mintha a nap égette volna meg. Gyakran előfordul a bőr hosszan tartó szárazsága, is, ritkábban pedig, a hajlatokban előfordulhatnak nedvedző hólyagok vagy más fájdalmas, viszkető bőrelváltozások. Ezeknek a mellékhatásoknak a megelőzésében segíthet, ha már az első kezelés után elkezdjük a bőr megfelelő ápolását. - Kerülni kell a kezelt bőrfelület irritálását. Ne dörzsöljük vagy vakarjuk a besugárzott bőrfelületet. Kerüljük a forrót és a hideget, mint a jeges pakolás, vagy forró fürdő, inkább a langyos vizes mosakodás, vagy a zuhany ajánlott.

 • Ne használjunk illatszereket, dezodort, krémet, vagy ápolóolajokat, amik irritálhatnak. Ne viseljünk túl szűk ruhákat, amik dörzsölhetik a bőrt.
 • Védjük a bőrt a napfénytől, mert a kezelés alatt fokozottan érzékeny lehet.
 • Bizonyos gyógynövények, mint a körömvirág irritálhatják a kezelt bőrfelületet,
  felerősítve a jelentkező mellékhatást, ezért ezek alkalmazása kerülendő a kezelés
  alatt, és a befejezés után néhány hétig.
 • Érdemes minden kezelés után egy-két órával Panthenollal kezelni a bőrt.
Webáruház készítés