Főoldal

Amit a szervezett vastagbélszűrésről tudni kell

2019.03.12 16:39

Az egészségnapokon sok kédést kapunk, hogy működik-e, és ha igen, akkor hogyan a szervezett vastagbélszűrés. Összeszedtük, amit tudni kell róla.

Nos, igen, 2018 vége óta Magyarországon szervezett („meghívóleveles”) vastagbélszűrési projekt zajlik. Sajnos azonban ez még nem terjed ki mindenkire, aki a veszélyeztetett korcsoportba tartozik.

Információink szerint a projekt indulása óta a háziorvosok nagyjából fele vállalta a képzésen való részvételt, ami szükséges ahhoz, hogy részt vehessen a szervezett szűrésben, így jelenleg csak az ő betegeik (akik az 50-70 éves korosztályba tartoznak) kapják meg a meghívólevelet a vizsgálatra.

A szervezett szűrésben alkalmazott módszer a székletvér teszt, ami bizonyítottan alkalmas a betegség korai szakaszban történő felismerésére. A vizsgálat nagyon egyszerű, nem fájdalmas, csak néhány perc.
Annyit kell róla tudni, hogy székletmintára lesz szükség, amit speciális laboratóriumban vizsgálnak meg, hogy megállapítsák tartalmaz-e vért. A székletben láthatatlanul jelen lévő vér származhat rosszindulatú elváltozásból vagy rákmegelőző állapotnak nevezett polipból is, azonban fontos tudni, hogy számtalan más egészségügyi probléma is okozhatja, fontos, hogy nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Amennyiben az eredmény pozitív, vagyis a minta vért tartalmaz, szükség van más vizsgálatokra is, például vastagbéltükrözésre, amire a háziorvos adhat beutalót.

A szűrővizsgálat menete:
- A projektben részt vevő háziorvosok 50-70 éves betegei meghívólevelet kapnak, melyben kérik őket, hogy keressék fel háziorvosukat a szűrővizsgálattal kapcsolatban.
- Ezzel felkeresik háziorvosukat, akitől megkapják a speciális mintavevő eszközöket, valamint a postázáshoz szükséges kellékeket.
- Mintavétel után a megadott módon, gondosan csomagolják be az eszközöket. A postán a csomagot a laboratórium számára előre megcímzett borítékban díjmentesen lehet feladni.
- A vizsgálatot végző laboratórium az eredményeket a háziorvoshoz juttatja el, aki, ha szükséges gondoskodik a további vizsgálatokról.
- Ha a lelet negatív, két év múlva érdemes megismételni a tesztet.

Ha a te háziorvosod még nem vesz részt a projektben, de korban már a veszélyeztetett csoportba tartozol, vagy a családban előfordult betegségek miatt szeretnél jobban odafigyelni magadra, akkor itt megtalálod a lehetőségeidet:
Szűrési módszerek

Webáruház készítés