TÁPLÁLÁSTERÁPIÁS PROGRAM

A daganatos betegek összetett kezelésének nagyon fontos része az étrend. Természetesen nincs olyan diéta, ami önmagában gyógyítja a betegséget, nem helyettesítheti a sugár-, kemoterápiát, illetve a műtétet, de a megfelelő étrend ezek mellett nagymértékben segíti a gyógyulást.

Az állapotnak és a kezeléseknek megfelelő táplálkozás amellett, hogy javíthatja a terápiákra adott reakciókat és csökkentheti a kórházban töltött időt, nagyban javítja az életminőséget, csökkentheti vagy megelőzheti a kezelések mellékhatásait, fokozza az erőnlétet, csökkenti a szorongást, ez később segít az egészség megőrzésében, így csökkentve a betegség kiújulásának esélyét, illetve más kísérőbetegségek kialakulását.

Rákbetegek esetén a komplex kezelés elengedhetetlen része többek közt a személyre szabott étrendi tanácsadás a dietetikussal. Sajnos Magyarországon nagyon alacsony a táplálásterápiában részesülők száma, ezért szakértőink összeültek, és kidolgoztak egy komplex, daganatos betegeknek szóló programot.

Személyre szabott étrendi tanácsadásunkat a témában nagy tapasztalattal rendelkező dietetikus tartja. Reméljük ez a programunk segítséget nyújt ebben a nehéz időszakban, könnyebbé teszi a mindennapokat, és hatékonyabbá a kórházi gyógyító munkát, kezeléseket.
Ez a tanácsadás online is elérhető, hogy segíthessünk ágyhoz kötött, rossz állapotú, távol élő betegnek is, kapcsolatot tarthassunk hozzátartozókkal és szükség esetén csökkenthessük a fertőzésveszélyt.

Kiknek és mikor ajánljuk?
Mindenkinek, aki kemoterápia előtt áll vagy már folyik a kezelése, és szeretné tudni mit tehet ő maga a gyógyulásáért és a lehető legjobb életminőség eléréséért. Fontos, hogy már akkor is ajánlott mindenki számára a dietetikai konzultáció, amikor még nincs semmilyen étkezéssel, emésztéssel, testtömeggel felmerülő probléma. Ennek az az oka, hogy az egyszerűen nevezve rossz tápláltsági állapotnak, több fokozata van. Ez a probléma abban az esetben fordítható vissza hatékonyan, ha még a kialakulásuk legkorábbi szakaszában elkezdjük kezelni, így a kezelések is nagyobb eséllyel zavartalanul folytatódhatnak. Sajnos, ha ennek már a súlyos fokáig eljut a beteg, akkor ez az állapot visszafordíthatatlan, nagyon gyors állapotromlást okoz. Emiatt fontos már a kezelések előtt, de legalább a kezelések elején dietetikushoz fordulni, hiszen ekkor tudjuk végig segíteni a beteget a kezelések során, állapotváltozás esetén pedig a kontrollok alatt időben alkalmazkodhatunk a problémákhoz.

Miben segít?
hatékonyabbá teszi a kezeléseket
csökkenti a kialakuló mellékhatásokat
javítja az életminőséget
fokozza az erőnlétet
növeli a túlélési esélyeket
tehermentesíti a beteg környezetét
csökkenti a kórházi tartózkodást
csökkenti a szorongást és a félelemérzetet
tájékoztatást ad ajánlott étrendről, műtét előtti és utáni étkezésről, kerülendő élelmiszerekről, tápszerekről, étrendkiegészítőkről stb.

A tanácsadás személyesen vagy online Skype- on, Zoom-on, Messenger-en, Teams-en történik, körülbelül 40-60 percet vesz igénybe, időpont foglalással tudod igénybe venni. Az egyeztetés után e-mailben egy táplálkozási kérdőívet fogsz kapni, amit kérünk, hogy tölts ki. Ez a kérdőív fog segíteni szakértőnknek, hogy hatékonyan tudjátok felhasználni a rendelkezésre álló időt, valamint szükség esetén konzultálni tud szakorvosainkkal. Ezután a lefoglalt időpontban irodánkban vagy a megbeszélt online platformon fogtok találkozni.

A tanácsadás alatt kikérdezés után az alapbetegségtől, esetleges társbetegségektől, napi rutintól és szokásoktól függően átbeszélitek, hogy milyen változtatásokra lesz szükség az eddigi étrendhez képest.

Tanácsadásra jelentkezi az alábbiak szerint lehet:

Küldj e-mailt a dietetikus@vanholnap.eu címre a következőkkel...

- diagnózis, diagnózis időpontja

- miért szeretnél részt venni a tanácsadáson

- személyesen vagy online szeretnél részt venni a tanácsadáson, illetve délelőtt vagy délután

 

A tanácsadás (rosszindulatú) daganatos betegeknek a diagnózistól az aktív kezelések végéig ingyenesen igénybe vehető.
Ha valami közbejön, kérjük legkésőbb 24 órával az időpont előtt jelezd felénk.