TÁPLÁLÁSTERÁPIÁS PROGRAM

A daganatos betegek összetett kezelésének nagyon fontos része az étrend. Természetesen nincs olyan diéta, ami önmagában gyógyítja a betegséget, nem helyettesítheti a sugár-, kemoterápiát, illetve a műtétet, de a megfelelő étrend ezek mellett nagymértékben segíti a gyógyulást.

Az állapotnak és a kezeléseknek megfelelő táplálkozás amellett, hogy javíthatja a terápiákra adott reakciókat és csökkentheti a kórházban töltött időt, nagyban javítja az életminőséget, csökkentheti vagy megelőzheti a kezelések mellékhatásait, fokozza az erőnlétet, csökkenti a szorongást, ez később segít az egészség megőrzésében, így csökkentve a betegség kiújulásának esélyét, illetve más kísérőbetegségek kialakulását.

Rákbetegek esetén a komplex kezelés elengedhetetlen része többek közt a személyre szabott étrendi tanácsadás a dietetikussal. Sajnos Magyarországon nagyon alacsony a táplálásterápiában részesülők száma, ezért szakértőink összeültek, és kidolgoztak egy komplex, daganatos betegeknek szóló programot.

Személyre szabott étrendi tanácsadásunkat a témában nagy tapasztalattal rendelkező dietetikus tartja. Reméljük ez a programunk segítséget nyújt ebben a nehéz időszakban, könnyebbé teszi a mindennapokat, és hatékonyabbá a kórházi gyógyító munkát, kezeléseket.
Ez a tanácsadás online is elérhető, hogy segíthessünk ágyhoz kötött, rossz állapotú, távol élő betegnek is, kapcsolatot tarthassunk hozzátartozókkal és szükség esetén csökkenthessük a fertőzésveszélyt.

Kiknek és mikor ajánljuk?
Mindenkinek, aki kemoterápia előtt áll vagy már folyik a kezelése, és szeretné tudni mit tehet ő maga a gyógyulásáért és a lehető legjobb életminőség eléréséért. Fontos, hogy már akkor is ajánlott mindenki számára a dietetikai konzultáció, amikor még nincs semmilyen étkezéssel, emésztéssel, testtömeggel felmerülő probléma. Ennek az az oka, hogy az egyszerűen nevezve rossz tápláltsági állapotnak, több fokozata van. Ez a probléma abban az esetben fordítható vissza hatékonyan, ha még a kialakulásuk legkorábbi szakaszában elkezdjük kezelni, így a kezelések is nagyobb eséllyel zavartalanul folytatódhatnak. Sajnos, ha ennek már a súlyos fokáig eljut a beteg, akkor ez az állapot visszafordíthatatlan, nagyon gyors állapotromlást okoz. Emiatt fontos már a kezelések előtt, de legalább a kezelések elején dietetikushoz fordulni, hiszen ekkor tudjuk végig segíteni a beteget a kezelések során, állapotváltozás esetén pedig a kontrollok alatt időben alkalmazkodhatunk a problémákhoz.

Miben segít?
hatékonyabbá teszi a kezeléseket
csökkenti a kialakuló mellékhatásokat
javítja az életminőséget
fokozza az erőnlétet
növeli a túlélési esélyeket
tehermentesíti a beteg környezetét
csökkenti a kórházi tartózkodást
csökkenti a szorongást és a félelemérzetet
tájékoztatást ad ajánlott étrendről, műtét előtti és utáni étkezésről, kerülendő élelmiszerekről, tápszerekről, étrendkiegészítőkről stb.

A tanácsadás személyesen vagy online Skype- on, Zoom-on, Messenger-en, Teams-en történik, körülbelül 40-60 percet vesz igénybe, időpont foglalással tudod igénybe venni. Az egyeztetés után e-mailben egy táplálkozási kérdőívet fogsz kapni, amit kérünk, hogy tölts ki. Ez a kérdőív fog segíteni szakértőnknek, hogy hatékonyan tudjátok felhasználni a rendelkezésre álló időt, valamint szükség esetén konzultálni tud szakorvosainkkal. Ezután a lefoglalt időpontban irodánkban vagy a megbeszélt online platformon fogtok találkozni.

A tanácsadás alatt kikérdezés után az alapbetegségtől, esetleges társbetegségektől, napi rutintól és szokásoktól függően átbeszélitek, hogy milyen változtatásokra lesz szükség az eddigi étrendhez képest.
 
Sajnos általános kérdések megválaszolására nincs kapacitásunk. Amennyiben nem tanácsadásra szeretnél jelentkezni,hanem általános kérdésed van, kérünk, hogy nézz körül információs oldalunkon: tamogatoetrend.hu vagy Youtube csatornánkon tematikus videóink között.

A tanácsadás (rosszindulatú) daganatos betegeknek a diagnózistól az aktív kezelések végéig ingyenesen igénybe vehető.

Ha valami közbejön, kérjük legkésőbb 24 órával az időpont előtt jelezd felénk.

A tanácsadásra való jeletkezés az adatkezelési tájékoztató elfogadásának minősül.

LETÖLTHETŐ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

TÁPLÁLÁSTERÁPIA JELENTKEZÉS

az alábbi űrlapon

Milyen formában vennél részt?
Mikor lenne jó? (ez alapján tudunk időpontot ajánlani)