Hányinger, hányás

Étvágytalanság

Az egyik legnehezebben kezelhető mellékhatása a kezeléseknek, az étvágytalanság. Sajnos ezen a problémán nem igazán lehet gyógyszerekkel segíteni, ehhez a beteg akaratereje és némi ügyesség is kell.

 • A sok étel látványa még inkább elveszi a kedvet az evéstől, ha már valakinek amúgy sincs étvágya. Egyszerre inkább csak kis adagokat tegyünk egy nagyobb tányérra. Sokkal vonzóbb, ha csak pár falatot kell lenyomni, mint egy magpakolt tányér látványa.
 • Próbáljunk ki az eddigiektől eltérő fűszerezést. A terápiák alatt gyakran megváltozik az ízérzékelés, és előfordulhat, hogy ha eddig szerette a fűszeres ételeket, most kimondottan irtózik tőlük, pedig megenné, ha enyhébb lenne az ízesítése.
 • A folyékony táplálékok állaguknak köszönhetően nem feltétlenül minősülnek evésnek, így sokszor inkább fogyasztanak valami folyékonyat a szilárd ételek helyett. Adhatunk direkt erre a célra készülő speciális tápszereket, melyekkel akár teljes étkezéseket is pótolhatunk. Hatásosak lehetnek a hideg turmixok, joghurtok vagy jégkrémek is.
 • Előfordul, hogy a beteg megéhezik egy kicsit, de ha készítenie kell az ételt, akkor elmegy a kedve tőle. Jó, ha mindig van elérhető helyen valamilyen rágcsálni való, amit bármikor lehet csipegetni. Nagyon egészségesek a különböző aszalt gyümölcsök, mint a vörös és fekete áfonya, a cseresznye és a meggy.


Hányinger, hányás

A kezelések hatására fellépő hányinger vagy hányás nagyon megkeserítheti a beteg mindennapjait. Hányinger esetén csökkenhet az étvágy, aminek az oka főleg a hányástól való félelem, hányás esetén pedig csökken a tápanyagok felvétele is, amit azonnal pótolni kell megfelelő folyadékpótlással.

 • Ebben az esetben könnyű ételek fogyasztása javasolt, mint például keksz,
  joghurt, főtt burgonya, rizs vagy sült csirke, amik nem viselik meg a gyomrot.
 • Inkább kevesebb fűszert használjunk az ételek elkészítésekor, mert a túl sok fűszer, a sok zsír, vagy a nagyon édes étel erősítheti a tüneteket.
 • Ha a hányinger és a hányás mellett egyáltalán nem tud a beteg enni, akkor a fő étkezések pótlására használhatunk ízesített tápszereket. Segítségükkel megfelelő mennyiségű, és minőségű tápanyag tud a szervezetbe jutni, így megelőzhetjük a nagyfokú fogyást.
 • A hideg, tejes vagy joghurtos turmixok nagyon jól enyhíthetik a tüneteket, és tápanyagokban is gazdagok.
 • Nagyon hatékony segítség lehet a gyömbér. Az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A hányinger mellett a hasmenés kezelésében is rendkívül jó hatású. Nem csak gyomornyugtató hatású, de a bélgörcsöket is gyorsan és kíméletesen tudja orvosolni. Az ételekhez fűszerként adva, vagy teaként segít megakadályozni a bélgázok kialakulását is.

 

Honlap készítés