Figyelem!

A weboldalon található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben fordulj szakorvoshoz!

Kövess minket Facebook-on

Akikkel együtt dolgozunk:

Köszönjük támogatásukat:

Étvágytalanság

Étvágytalanság


Az egyik legnehezebben kezelhető mellékhatása a kezeléseknek, az étvágytalanság. Sajnos ezen a problémán nem igazán lehet gyógyszerekkel segíteni, ehhez a beteg akaratereje és némi ügyesség is kell.

  • A sok étel látványa még inkább elveszi a kedvet az evéstől, ha már valakinek amúgy sincs étvágya. Egyszerre inkább csak kis adagokat tegyünk egy nagyobb tányérra. Sokkal vonzóbb, ha csak pár falatot kell lenyomni, mint egy magpakolt tányér látványa.
  • Próbáljunk ki az eddigiektől eltérő fűszerezést. A terápiák alatt gyakran megváltozik az ízérzékelés, és előfordulhat, hogy ha eddig szerette a fűszeres ételeket, most kimondottan irtózik tőlük, pedig megenné, ha enyhébb lenne az ízesítése.
  • A folyékony táplálékok állaguknak köszönhetően nem feltétlenül minősülnek evésnek, így sokszor inkább fogyasztanak valami folyékonyat a szilárd ételek helyett. Adhatunk direkt erre a célra készülő speciális tápszereket, melyekkel akár teljes étkezéseket is pótolhatunk.
  • Hatásosak lehetnek a hideg turmixok, joghurtok vagy jégkrémek is.
  • Előfordul, hogy a beteg megéhezik egy kicsit, de ha készítenie kell az ételt, akkor elmegy a kedve tőle. Jó, ha mindig van elérhető helyen valamilyen rágcsálni való, amit bármikor lehet csipegetni. Nagyon egészségesek a különböző aszalt gyümölcsök, mint a vörös és fekete áfonya, a cseresznye és a meggy.
Honlap készítés