Diagnózis után

Letölthető tartalmak

Mellékhatáskezelő

Szükséges vizsgálatok

Amikor fény derül a betegségre, egy hosszú és kellemetlen procedúra veszi kezdetét, számtalan vizsgálattal, melyek segítségével az orvosok pontosabban határozhatják meg, hogy a betegnek milyen típusú kezelés a legmegfelelőbb

Vastag- és végbél daganat estén is sor kerül vastagbéltükrözésre, azaz kolonoszkópiára. Bár a vizsgálat elég kellemetlen, főleg bélgyulladás esetén, vagy ha a tumor nagyméretű, de segítségével a teljes vastagbél nyálkahártyájának a vizsgálata lehetséges, egyúttal szövettani mintavételre is lehetőség van.

A szövettani vizsgálat során több mintát is vesznek a daganatból és a környező szövetekből. Ez a vizsgálat elengedhetetlen a végleges diagnózis felállításában. A mintákat különböző festési eljárások után mikroszkóp segítségével vizsgálják és véleményezik. Ennek segítségével az orvosok nagyon pontos információkhoz jutnak a további kezeléseket illetően.

Mindenképpen szükséges részletes vérvizsgálat is, melyből ebben az esetben főleg a tumor markereknek van jelentőségük. Ezek az anyagok a daganatos betegek testnedveiben nagyobb mennyiségben vannak jelen, míg egészséges embereknél csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem találhatók meg. A vizsgálat rákszűrésre nem alkalmas, inkább a már felismert betegség további követésében van fontos szerepe, mivel képes előre jelezni a daganat kiújulását vagy az áttétképzést, mielőtt látható lenne, vagy tünetek jelentkeznének.

Általában sor kerül hasi ultrahang vizsgálatra is, mely a daganat körüli szerveket vizsgálja. A vizsgálatok sorában talán ez a legkíméletesebb, nem jár semmilyen fájdalommal, vagy kellemetlenséggel. Segítségével a daganathoz közeli szerveket vizsgálják áttéteket keresve.

A CT a hagyományos röntgennél jóval részletesebb képet ad a belső szervek, a csontok vagy az izomrendszer elváltozásairól. A beteg egy hengerbe fekszik, ahol röntgensugarakat kibocsátó egység fordul körbe, mellyel szemben egy sugarakat felfogó egység található. Ez méri a test metszeteiben, hogy milyen mértékű a sugár elnyelődése.

Az MR vizsgálattal lehetőség van azoknak a szerveknek a megjelenítésére, melyek CT-vel vagy ultrahanggal nem vizsgálhatók. Képes megjeleníteni a szervek szerkezetét és működését is. Láthatóvá tesz olyan elváltozásokat is, melyek röntgennel nem lennének láthatóak. Hasznossága mellet a vizsgálat nagyon kellemetlen is lehet, mivel nagyon hangos zúgó, kattogó hangot ad ki, ami félelmet, szorongást okozhat.

 

Lehetséges kezelések

A kezelések kiválasztása az onkológus feladata. Ilyenkor számításba kell venni a beteg állapotát, a daganat kiterjedését és elhelyezkedését, szövettani típusát. A vastagbélrákok és végbélrákok legtöbbször nagyon hasonlóak, általában ugyanazokkal a gyógyszerekkel gyógyíthatók, azonban a kezelés menete nagyon eltér a két esetben.

A vastagbél magasabban lévő részein lévő daganatok esetén a sugárterápia semmilyen formában nem ajánlható, mert kivitelezése nagyon nehéz, és kockázatos. Ebben az esetben általában a műtét után adjuváns kezelést alkalmaznak. Erre főleg akkor kerül sor, ha a nyirokcsomókban is találtak rákos sejteket, vagy a szövettani vizsgálat az átlagosnál nagyobb kiújulási kockázatot mutat. Végbéldaganatok esetén leggyakrabban úgynevezett neoadjuváns, vagyis műtét előtti kezelést alkalmaznak. Ezzel jól csökkenthető a kiújulás lehetősége, valamint a daganat méretének csökkentésével javítható az eltávolíthatósága.

A szövettan mellett több vizsgálat is döntő lehet abban, hogy a műtét előtt milyen kezelést ajánlanak, ez lehet sugár, vagy leggyakrabban radio-kemoterápia. Az utóbbiban együtt alkalmazzák a kemoterápiát és a sugárkezelést, amikor a kezelések sejtpusztító hatása összeadódik, és fokozódik. A radio-kemoterápia után körülbelül hat héttel ajánlott a műtét elvégzése. Ekkor a kivett daganatból és a környező részekből ismét mintát vesznek, és ezek vizsgálati eredménye alapján dől el, hogy szükséges-e további kezelés.

A kemoterápia célja a daganatos sejtek elpusztítása. Alkalmazható műtét előtti, utáni kezelésként, vagy az áttétek kialakulásának megelőzésére, így a beteg életminőségének javítására.

Mellékhatásai a gyógyszertől függnek. Lehetnek nagyon enyhék, de súlyosabbak is. Előfordulhat fáradtság, hányinger, hányás, hasmenés, fájdalom, hajvesztés, vérszegénység, ideg és izom tünetek, bőrelváltozások. Ezek többsége az infúziós kezelések esetén gyakoribb, a tablettáknak ma már kevesebb mellékhatása van. Megfelelő gyógyszerekkel szinte teljesen megszüntethetők.

A célzott kezelések egy meghatározott molekuláris csoportra irányulnak, ez leggyakrabban egy hibás fehérje. A kemoterápiával szemen ennek a kezelési típusnak a célja, hogy a hibásan működő molekula működését gátolja, vagyis leállítsa a növekedését és az osztódását. Fontos tudni, hogy ezek a kezelések csak bizonyos mutációk esetén alkalmazhatók.

Előnyei, hogy általában kevesebb, vagy enyhébb mellékhatást váltanak ki.

A sugárkezelés egy röntgenhez hasonló készülékkel történik, és mindössze néhány percet vesz igénybe alkalmanként. A végbéldaganatok sugár érzékenyek, ezért általában műtét előtt ezt a kezelést is alkalmazzák. Célja, hogy a daganat méretét kisebbítse, és a környezetében lévő rákos sejteket elpusztítsa, így növelve a műtét eredményességét.

A medence besugárzásának is lehetnek kellemetlen mellékhatásai, mint a húgyhólyag irritáció, gyakori vizelési inger, hányinger, hányás vagy hasmenés, de ezek gyógyszerrel enyhíthetők, és a kezelés befejezése után azonnal megszűnnek.

Nagyon fontos a besugárzott bőrfelület kezelése, elkerülendő az égést és a bőr kiszáradását. Ehhez tanácsos a kezelések után fél-egy órával panthenollal vagy más égés ellenes szerekkel kezelni a bőrt.

 

Webáruház készítés